5 rád, ako prežiť materskú bez psychickej ujmy

Nie je jednoduché byť maminkou na plný úväzok. Život je zrazu hore nohami a nezblázniť sa zo všetkých povinností, nemusí byť tak jednoduché, ako to na prvý pohľad vypadá. Ako teda elegantne zvládnuť túto novú situáciu sa dozvieme práve teraz!
1. Myslite na seba
Áno, stali ste sa mamou, ale to neznamená, že ste prestali byť človekom! Z času na čas si urobte radosť, že si urobíte čas iba na seba. Byť sama sebou je to, čo potrebujete ako soľ. Je jedno, čo podniknete, kam a s kým pôjdete, len zabudnite na chvíľu, že ste matkou na materskej dovolenke.
2. Držte väzby
Staré priateľstva či kamarátstva je dobré si udržať po celý život. Prísť o skutočných priateľov by bola nesmierna škoda. Pokiaľ vaši kamaráti deti nemajú, je jasné, že sa spoločná reč bude hľadať ťažšie, ale aj napriek tom sa o to pokúste. Uvidíte, že to nebudete ľutovať.
3. Zostaňte v odbore
Teraz ste síce mama na plný úväzok, ale skôr či neskôr toto obdobie skončí a vy sa budete chcieť vrátiť ku svojej profesii. Nezatvárajte si preto zadné vrátka, udržujte si prehľad, sledujte noviny, jedného dňa sa vám to bude hodiť.
4. Pracujte na sebe!
Pracujte na svojej telesnej kondícii. Vaše dieťa vás totiž bude potrebovať dlhšiu dobu, ako si možno uvedomujete. Nevyhovárajte sa preto na nedostatok času, pravidelná fyzická aktivita prospeje nie len vášmu telu, ale aj duchu.
5. Zapojte svoje okolie
Rodina je základ štátu, ale nikde nie je napísané, aký široký pojem je tým myslený. Pestujte pravidelné kontakty radšej aj so širšou rodinou. Celú starostlivosť nemusíte robiť úplne sama a s postupom času sa vám stráženie ratolestí bude hodiť. Navyše, aj ostatní členovia rodiny si chcú bábätko užiť, tak prečo im trošku radosti nedopriať.