Zima vs. leto. Kedy sa narodí vaše bábätko?
Očakávate prírastok do rodiny toto leto? Alebo si budete musieť počkať až na zimu? Obdobie, v ktorom sa narodí vaše dieťa nie je zásadné, ale často ovplyvňuje zdravie, charakter aj temperament dieťaťa.

Teória letných a zimných detí sa odráža od vedeckých poznatkov, ktoré vychádzajú zo špecifických vlastností tehotenstva. Je však rozdiel, či väčšina tehostiev prebieha na jar, v lete alebo na jeseň alebo v zime. A to z hľadiska skladby jedálnička, množstva slnečného svetla a s ním spojeným vitamínom D či stavu vašej imunity a náchylnosti na vírusy a baktérie. Tieto faktory tak môžu ovplyvniť nielen zdravie vášho dieťaťa, ale tiež jeho správanie a temperament.

Letné detičky sú menej choré, ale veľmi náladové

Deti narodené na jar alebo v lete majú menej zdravotných problémov než ostatné. A to nielen v detstve, ale i v dospelosti. Pokiaľ porodíte svoje dieta v lete, je pravdepodobné, že  bude mať vyššiu pôrodnú váhu. Podľa odborníkov je to vďaka zvýšenému množstvu vitamínu D, ktorému sú bábätká vystavené v priebehu leta v mamičkinom brušku. Z rovnakého dôvodu majú deti narodené uprostred leta silnejšie kosti a v dospelosti dorastajú niekoľko centimetrov nad priemer. Zároveň bolo zistené, že letné deti sú v dospelosti náchylnejšie k prudkému striedaniu nálad. Na druhú stranu sú však tiež pozitívnejšie a optimistickejšie ako ich kamaráti narodení na jeseň a v zime.

Zimné detičky častejšie trpia alergiami, ale bývajú lepšie v škole

Deto narodené na jeseň a v zime majú jednu obrovskú nevýhodu – na začiatku svojho života sa kvôli počasiu nedostanú toľko vonku. Práve z tohto dôvodu sú potom náchylnejšie na alergie a astmu. Autori výskumu o súvislosti medzi obdobím, kedy sa dieťa narodilo, a jeho prospechom v škole odhalilo, že deti narodené na jeseň a v zime dosahujú lepšie výsledky v škole. Neznamená to, že by boli inteligentnejšie než ostatné, ale majú lepšie kognitívne, sociálne a emocionálne schopnosti, ktoré je potrebné k akademickému úspechu. Čo sa týka temperamentu, tak deti narodené na jeseň a v zime sú kľudnejšie, vyrovnanejšie a nemajú tendenciu k náladovosti. Zároveň sú ale tiež melancholickejšie.