Mýty o materstve vo vyššom veku
Katastrofické scénáre si občas musia vypočuť všetky tehotné ženy. O to horšie sú na tom budúce mamičky, ktorým ťahá na štyridsiatku. Tie si často musia vypočuť veľa „zaručených“ informácií, ktoré kolujú o starších matkách. Neverte však všetkému, čo sa hovorí, a počúvajte hlavne svojho lekára!

Starším matkám je v tehotenstve zle celý deň

Nevoľnosť, žalúdok na vode a zvracanie na začiatku tehotenstva rozhodne niesú ovplyvnené vekom. Nevoľnosť má na svedomí rastúca hladina estrogénov a hlavne tehotenského hormónu hCG. Tieto príznaky obvykle vymiznú koncom prvého trimestra. 

Staršie matky musia chodiť na zbytočné vyšetrenia

Nie je tomu tak. Prístup lékarov je ku každej tehotnej žene individuálny a záleží na jej celkovom zdravotnom stave. Matkám starším i mladším ako 35 rokov sa odporúča genetické vyšetrenie a s tým spojený screening na vrodené vady. Starším rodičkám sa následne navrhuje i odber plodovej vody – takzvaná amniocentéza. Vyšetrenia sú  však dobrovoľné a je to iba na žene a jej partnerovi, či ich podstúpi.

Staršie ženy rodia väčšinou predčasne

O predčasnom pôrode hovoríme pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva a tento pôrod postihne asi 5–10 tehotenstiev zo 100. Začiatok pôrodu je však úplne individuálny a vek v ňom nezohráva žiadnu zásadnú úlohu. Ani štatistiky nijak nepotvrdzujú, že staršie ženy rodí skôr, než majú vypočítaný termín pôrodu.

Staršie matky mají väčší strach z pôrodu

A čudujete sa? Po všetkých týchto zdvihnutých ukazovákoch by ste sa bála tiež. Navyše sa tiež tvrdí, že ženám vyššieho veku sa horšie otvárajú pôrodné cesty v priebehu pôrodu. To je pravda len čiastočně. Platí to iba u prvorodiček. Tie majú totiž menej pružné tkanivo porodných ciest. Zo všetkého najdôležitejšia je však psychika.  Duševný stav a pohoda rodičky sa však premietne aj do vývoja pôrodu.